Een gezond gewicht

Controleer zelf uw hond

Het juiste gewicht

Net als voor mensen is het voor honden belangrijk dat ze op een gezond gewicht komen en blijven. Als dat niet zo is, kunnen er allerlei problemen ontstaan, bijvoorbeeld aan het bewegingsapparaat.
Maar hoe weet u nu of uw hond goed op gewicht is? Het is niet zo heel erg moeilijk om dit in eerste instantie zelf te beoordelen.

Het juiste gewicht Optimaal
Goed gewicht
U kunt de ribben gemakkelijk voelen. De taille kunt u van boven af goed zien achter de ribben. Vanaf de zijkant kunt u de buikplooi duidelijk zien.
Het juiste gewicht Overgewicht
Overgewicht
U kunt de ribben niet voelen, u ziet vette ribbels over de rug en aan de basis van de staart. U kunt de taille van bovenaf niet onderscheiden. U ziet vanaf de zijkant geen buikplooi.Het juiste gewicht Mager
Ondergewicht
De ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn (duidelijk) zichtbaar. U voelt geen vet op de botten.
Hoe bereikt u het juiste gewicht?

Vooral door uw gezonde verstand te gebruiken. Geef gezonde voeding, niet te veel tussendoortjes en laat uw hond veel bewegen (goed voor hond en baas).

Gezonde voeding is hondenvoeding, dus geen restjes van tafel. Honden hebben een totaal ander maag-darm-kanaal en kunnen humaan voedsel gewoonweg niet goed verteren.
Gezonde voeding is overigens niet perse dure voeding. Bedenk ook dat blikvoer voor ongeveer 80 procent uit water bestaat. Misschien wel lekker, maar met erg weinig voedingswaarde.

Geef uw (volwassen) dier twee keer per dag te eten. Doe dit 's ochtends en 's avonds en pas nadat u zelf gegeten heeft. Dit om de hond te leren dat hij lager in rang is dan zijn baasje. Voor pups geldt uiteraard een ander voedingsschema, omdat zij nog moeten groeien en zich moeten ontwikkelen. Zij moeten vaker per dag kunnen eten.
Als beloning of om de hond bezig te houden kunt u snacks geven, bijvoorbeeld van buffelhuid. Dit is calorie-arm materiaal en komt tegemoet aan de natuurlijke behoefte om te kauwen.

Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, ook als u op pad bent.

Zit u nog met vragen over gewicht of voeding? Kom langs op de weekmarkt of neem contact met ons op.

Hurksestraat 34
5701 GZ Helmond
(0492) 5­46 897
de Dierelier. uw dierenspeciaalzaak op de markt.
© 2012 - 2019 De Dierelier VOF | alle rechten voorbehouden